Altruismul. O realitate » Alexandru Husaru
 

Altruismul. O realitate

  • de Alexandru Husaru în 19 March 2010 la 11:45
  • Voi începe tipic, ca într-un minim tratat al unui subiect sau precum într-un referat simplu, pentru clasele gimnaziale, cu o definiţie:

    ALTRUÍSM = atitudine morală sau dispoziţie sufletească a celui care acţionează dezinteresat în favoarea altora; doctrină morală care preconizează o asemenea atitudine. (Dicţionarul explicativ al limbii române, Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Editura Univers Enciclopedic, 1998)

    Altruismul a devenit o modalitate de a te face să te simţi bine, un egoism involuntar, o modalitate de a te împăca cu anumite aspecte personale (despre propria persoană) care nu-ţi plac.

    De-a lungul vremurilor oamenii au inventat cuvinte, antiteză şi omonimie, au inventat antonime pentru a explica exact diferenţele dintre aceste cuvinte şi multe, multe alte lămuriri infinite pentru fiecare lucru simplu. Tot ei au inventat şi invective ca instrumente pentru a blama persoanele care ies din tiparele prestabilite şi învăţate de la alţii şi, totodată, modalităţi de a-i pedepsi pe aceştia.

    Împreună ne-am format diverse etaloane şi măsuri pentru a ne putea descurca şi pentru a putea relaţiona, direct sau indirect. Totuşi, n-am învăţat încă să trăim după aceste tipare. Le-am creat doar pentru a le încălca şi pentru a realiza ulterior că nu putem convieţui cu o mare majoritate dintre ele. Le-am învăţat pentru a şti cât, cum şi în ce modalitate ar trebui să facem lucrurile pe care le facem zi de zi.

    Totodată, ne-am creat vicii dintre cele mai ciudate şi inutile şi am ajuns să ne căutăm fără încetare forţa de renunţa la ele, ca şi cum am câştiga ceva exact în momentul în care am reuşi asta.

    Am învăţat să fim altruişti pentru a putea arăta lumii întregi ce suntem, cât suntem de nobili şi cum am reuşit să gândim în afara dorinţelor proprii. Şi, paradoxal, suntem altruişti exact în situaţiile în care ne e cel mai uşor să fim aşa, doar pentru a lăsa să se vadă produsul altruismului nostru, pentru ca apoi să-l explicăm.

    Din nefericire, n-am învăţat să oferim celui de aproape ceea ce ne dorim noi înşine, n-am învăţat să-l înţelegem (cu atât mai puţin să-l ascultăm) şi nici să-i înlesnim calea doar pentru a-i face lucrurile mai frumoase şi mai uşoare. Am devenit altruişti pentru a epata în faţa lumii şi pentru a sublinia, ulterior, că suntem altruişti şi că oferim lucruri pe care alţii le pun greu la dispoziţie sau nici nu ni le oferă.

    Ne-am dovedit a fi altruişti pentru a plăcea, pentru a ne plăcea nouă înşine, pentru a ne autosatisface poftele nepotrivite, pentru a ne bucura micimea sufletului şi lipsurile nemărginite cu producţii vremelnice şi infime, uneori de-a dreptul incuantificabile.

    La nesfârşit.

     
     
    

    Răspunsuri (9)

    Trackback-uri/Pingback-uri

    Răspunde

    Numele şi prenumele tău (necesar)

    Adresă e-mail (trebuie, dar rămâne secretă)

    Pagină web (pentru cine are)

    Răspunsul tău