Procleţia propriei persoane » Alexandru Husaru
 

Procleţia propriei persoane

  • de Alexandru Husaru în 07 April 2010 la 20:26
  • Nu am vrut să public articolul acesta, dar o voi face. Pentru că vreau să-mi ştiţi gândurile şi să vă aud părerea! Articolul a fost scris în 27 noiembrie 2009.

    Mi-e frică de faptul că nu se va întâmpla niciodată să nu reuşesc, într-un fel sau altul. Sunt atât de hotărât(ă) să reuşesc în orice încât s-ar putea să mă trezesc, deodată, învingător(oare) în toate domeniile.

    Desigur, ceea ce am scris mai sus e o ironie. E o ironie la adresa unei persoane care mi-a pătat viaţa. Dar ironia aceasta are un subiect pe care vreau să-l definesc foarte bine: minciuna propriei persoane. Aşadar cunosc persoane care se mint în orice domeniu. Da, am scris bine: „se mint”! Ele pe ele însele. E bine sau e rău asta?

    Extrapolând, trebuie să fiţi de acord cu mine că nicio idee unitară, unanim acceptată, nu poate fi 100% benefică sau veridică. Fiecare idee are scăpările ei, fiecare cale are urmările ei mai puţin plăcute. Asta pentru că fiecare dintre noi suntem tipare diferite, tipologii fără margini, uneori nedescoperiţi, alteori neadaptaţi. Aşadar, politica mea, mijloacele mele, nu pot fi cele de urmat, cele mai înţelepte, cele care vă vor aduce împliniri fizice şi spirituale. Vă spun asta pentru a nu da impresia că eu consider felurile mele de a înţelege ca fiind absolute. Dar divaghez.

    De fapt vreau doar să ştiu dacă e bine să te minţi singur, să acoperi cu minciună lipsa forţei de a îndeplini ceva. Să nu cuantificăm imaginea mea despre asta: imaginea unui căţel supărat, care-şi ascunde murdăriile cu nisip şi frunze uscate aruncate de membrele inferioare, fără a mai privi înapoi, pornind, discret sau direct spre o altă clipă. E doar felul meu de a percepe şi înţelege minciuna propriei persoane, poate natura educaţiei primite, poate lipsa de a folosi ascunzişurile acestea mici şi strâmte. Totuşi, nu-mi lipseşte aprioric abilitatea de a percepe asemenea acte mici. Poate, doar poate, în mintea mea nu e loc pentru a nu fi „în stare să”, şi atunci nu pot înţelege autoamăgirea. O asemuiesc cu autoflagelarea, satirizarea propriei mele gândiri, schingiuirea universului meu propriu. Minţindu-mă singur simt că mi-aş îndesa formele gândirii în alte forme, chinuindu-mă, împingând dramatic şi trăgând de marginile rămase libere, de marginile neînchise. Nu mi se potriveşte amăgirea proprie, dar acesta este alt subiect. Ştiu şi de la tătânele meu o învăţătură: unii oameni se consideră importanţi, fără a fi cu adevărat, până când lumea îi percepe aşa şi devin automat importanţi în ochii oamenilor. Dar oare aceşti oameni contrafăcuţi, dându-şi importanţă, schimbă cursul vieţii lor?

    Mi-am dorit să nu scriu negativ şi ironic despre asta, pentru că mă interesează mult opinia voastră. De ce? Tind să cred că oamenii care se mint singuri pot fi mai fericiţi, dar nu mai împliniţi. Nu într-un plan ideal, dar sunt fericiţi într-o manieră nedesăvârşită. În închipuirea lor, în imaterial, ei poate chiar sunt fericiţi. Aş putea compara asta cu fericirea omului naiv, care nu are ciocniri interne. Deşi în mintea mea par dobitoci, simt că unii au găsit o a doua natură în asta şi reuşesc foarte uşor să treacă peste probleme (la care eu mă împleticesc perioade de timp mult prea lungi, încercând să le rezolv) minţind.

    Şi atunci vreau să vă întreb pe voi: este mai simplu să te amăgeşti singur decât să ţii piept problemelor vieţii? Şi poate simplu este, dar răsplata poate fi una de natură reală, spirituală? Există realizări în asta? Este mai uşor să trăieşti abuzând şi amăgind?

    Mi-aş dori răspunsuri sincere, răspunsuri mai adânci decât la o simplă lecturare pe diagonală, răspunsuri chibzuite.

    Să nu uitaţi un lucru, însă: minciuna nu e ceva natural. Minciuna reprezintă o denaturare a realităţii.

    [poza]

     
     
    

    Răspunsuri (11)

    Trackback-uri/Pingback-uri

    Răspunde

    Numele şi prenumele tău (necesar)

    Adresă e-mail (trebuie, dar rămâne secretă)

    Pagină web (pentru cine are)

    Răspunsul tău