Atotştiutorii total neştiutori
S-a întâmplat ca viaţa să-mi demonstreze că uneori nu am dreptate, că alţi oameni deţin raţiuni mai apropiate de realitate, dar asta nu mi-a displăcut niciodată. Dimpotrivă. M-am bucurat să aflu, să pricep, să înţeleg mai multe. Nu înţeleg, totuşi, oamenii care nu vor să înţeleagă de la alţi oameni punctele lor de vedere, nu înţeleg oamenii obositori care au doar un punct de vedere pe care-l pot exprima şi care, deşi alţi oameni încearcă în diferite moduri să le explice, nu acceptă să şi-l schimbe sau să-l revizuiască.
Suntem atotştiutori şi total neştiutori. Cunoaştem din ce în ce mai puţine şi, totuşi, infinite informaţii. Citim, scriem, discutăm, aflăm.
Mi-ar plăcea ca fiecare om să accepte într-un mod mai facil faptul că şi alţi oameni pot avea raţiuni asupra lucrurilor, faptelor şi chiar sentimentelor, care, deşi diferite de ale noastre, pot cuprinde o arie mai largă de explicaţie, o arie mai largă de înţelegere şi de acoperire a unui subiect. Oricare ar fi el.
La bună auzire!
[poza]
Sunt şi oameni care acceptă şi îşi însuşesc mult prea uşor părerile celorlalţi. Dar de ce aceia care acceptă prea uşor sunt văzuţi ca fiind slabi, influenţabili, pe când cei care NU acceptă nici în ruptul capului nu sunt văzuţi puternici, ci doar căpoşi?
Ce bine de noi că am găsit echilibrul perfect, nu? :P
@Ralu:
Aşa-i, sunt şi din cealaltă categorie mulţi indivizi.
Nu ştiu ce să zic despre tine… :-P :-) >:D<
Băi, răutate ce eşti!!! :))
@Ralu:
Cine, eu? :-“
Interesanta doleanta. Eu totusi cred ca paradoxal divergenta intre oameni conduce la o convergenta in progres (evolutie). Daca toti am fi de acord unul cu altul lucrurile ar stagna in detrimentul nostru.
Ca o paranteza mentionez ca oamenii care traiesc cu impresia ca stiu tot sunt foarte vulnerabili; si istoria e plina de exemple.
@Ralu: fara sa par prea slaba, sunt de acord cu parerea exprimata de tine.
din punctul meu de vedere echilibrul optim se atinge atunci cand suntem capabili sa recunoastem adevaruri exprimate de parerile altor oameni, fara insa a substitui propriile idei cu ale altora, si fara a muri cu ideile noastre de gat atunci cand este loc de mai bine :)
@Neuromaster:
Bun găsit!
Frumoasă şi veridică ipoteză!
Pentru oamenii menţionaţi în paranteză de tine: nu există cunoaştere absolută! Repetaţi după mine: „Nu există cunoaştere absolută, nu există cunoaştere absolută…”
@Anura:
Te-ai exprimat simplu, pe înţeles şi fără prea multă filosofie.
Sunt de acord cu tine şi îţi zâmbesc :-)
pai incerc sa fiu cat mai simpla in cuvinte, sa ma fac inteleasa de toti oamenii. aici nu ma refer la tine, caci potential ai destul si il valorifici asa cum trebuie. insa in viata am intalnit foarte multi oameni carora trebuie sa le exprimi cat mai simplu sa fie pe inteles.
p.s. job’ul pe care il am m’a invatat sa ma exprim cat mai simplu, si am invatat sa’mi adaptez nivelul de comunicare.
din punctul meu de vedere uneori filozofia (cica DOOM accepta ambele variante si cu “s” si cu “z”) se poate reduce la cateva cuvinte simple, dar pline de inteles, usor de decodificat.
@Anura:
Mă regăsesc de multe ori în situaţii în care încerc să explic oamenilor, cât de simplu şi răbdător pot, anumite lucruri, dar nu întotdeauna reuşesc.
Poate nu am destulă răbdare sau poate nu am un vocabular prea divers, nu ştiu. Sau poate ei nu pot sau nu vor să înţeleagă. Sunt multe variante.
Îmi place că te exprimi simplu, important e să simţi că te faci înţeleasă.
Apropo (nu
apropos) de filosof sau filozof, am găsit asta pe un forum softpedia:Cuvântul provine din limba greacă şi s-a format din:
„philia” = iubire,
„philo” = iubitor,
„sophia” = înţelepciune.
Am purtat discuţia asta şi cu Ralu, mai demult.
În DEX cuvântul filosofie face trimitere la filozofie, unde este definiţia detaliată.
Zi bună! :-)
nu mi s’a salvat raspunsul de mai devreme :(
deci esti de acord cu mine ca se accepta ambele variante?
@Anura:
Desigur! :-)
ma bucur ca ce am studiat in liceu inca mai rezista :D
am studiat filologie-engleza, iar in facultate am ales profil economic, iar la master am ales domeniul de integrare europeana.
sa fac cate putin din fiecare ceva :)
Alexandru Husaru : „Nu există cunoaştere absolută”
Dar ce ‘exista’ la absolut?
@Anura:
Şi eu sunt un fel de mai multe feluri: am făcut mate-fizică, apoi ştiinţe juridice şi acum ştiinţe administrative. Îmi doresc să fac psihologia.
@Neuromaster:
Lucrurile care nu se pot măsura. :-)
Cred ca se rezuma si la orgoliu, nu? Nu putem calca macar putin pe propria mandrie, sa acceptam ca altii chiar au dreptate in unele privinte si ca noi ne-am inselat. Nu ne place sa ne simtim invinsi de alte persoane. Nu ne place sa ne simtim slabi. Ne place sa ne simtim puternici. Asta e mentalitatea unora.
@Delia:
Mai mult ca sigur ţine de orgoliu. Asta o spun eu, un Leu tipic :-)) (căruia îi place să nu se simtă învins, să nu se simtă slab, să se simtă puternic).
am studiat si psihologia aprofundata in liceu printr’un “curs de excelenta”
“Asta o spun eu, un Leu tipic ”
Imi pare rau sa-ti spun dar astrologia este o pseudostiinta.
Caracterul si capacitatile tale sunt dependente de 2 elemente: codul genetic si educatie (experienta). Nu exista nici o proba stiintifica care sa ateste faptul ca astrele determina sau influenteaza particularitatile tale comportamentale.
“Atotstiutorii total nestiutori” … Hmmm.. sunt sigura ca stiu sa mearga, sa vorbeasca, sa se imbrace… Nu sunt “total” nestiutori :P
Din cand in cand trebuie sa existe si oameni care tin cu dintii de parerea lor, indiferent ce. Aici ii incadrez pe cei ce au un vis :).
Intrebare: de ce sunt obositori astfel de oameni?
@Neuromaster:
Ştiu că ai dreptate, dar pentru mine lumea întreagă, implicit caracterul meu, reprezintă mai mult decât un cumul de cod genetic şi educaţie. :-)
Şi, datorită faptului că-mi place zodia mea, că sunt născut într-o zi de vară şi că simţirea mea rezonează cu perioada în care am fost născut şi cu caracteristicile pseudospecialiştilor, eu cred în astrologie.
@crinutza:
Spuneam că sunt obositori pentru că au un singur punct de vedere (sau un singur mod de a privi) pe care-l pot exprima. Cred că oamenii cu visuri nu sunt limitaţi la doar un punct de vedere.
Părerea mea! :-)
In “acel” punct de vedere, probabil ca sunt…
In alta ordine de idei ce vrei tu e o utopie. Realitatea e ca nu toata lumea e capabila sa inteleaga de ce alte puncte de vedere pot fi pertinente. In anumite domenii. Nu vreau sa intru in detalii, dar o sa iti dau un exemplu :)
Modul tau de exprimare, care tie ti se pare simplu, mie de obicei nu mi se pare deloc asa. Ma indoiesc ca vei reusi sa imi schimbi parerea :P. Pot doar intelege din ce motive ai ajuns tu la o asemenea parere… eronata :D
@crinutza:
Spune-mi şi mie! :-)
Eu nu spuneam ca oamenii să înţeleagă de ce sunt pertinente unele puncte de vedere, ci să accepte, după dialog şi explicaţii dintre cele mai simple, că alţi oameni pot avea o mai bună cuprindere a unui lucru, unei situaţii sau unei idei. Probabil că mulţi oameni înţeleg că alte puncte de vedere sunt mult mai apropiate de o explicaţie simplă şi justă, dar nu pot accepta şi nu pot arăta asta.
În mare, ceea ce am spus se poate reduce la dorinţa mea ca oamenii să fie mai buni.
Bineînţeles, cu cine se poate! :-)
Acum spune-mi, că sunt curios!
>:D<
Mai degraba iti dau un exemplu. Verisoara mea e profa de mate la scoala generala. In prima ei zi ca profesoara a avut ore la o clasa de elevi de a V-a. S-a intors cu o falca in cer si una in pamant ca “in viata ei n-a vazut elevi asa incuiati! Cum sa nu priceapa niste chestii atat de simple?”
@crinutza:
Din exemplul tău înţeleg că verişoara ta nu are răbdare.
Şi mie îmi lipseşte, dar fac eforturi considerabile în privinţa asta. Atunci când pot. Şi îmi pare rău când nu pot.
Nu chiar. Trebuie doar sa intelegi ca pentru ea, care tocmai terminase un master in matematica, notiunea de “simplu” nu definea acelasi lucru ca pentru copii din clasa a V-a. :)
@crinutza:
Da, asta am intuit! Credeam că e mai mult la mijloc şi că-mi scapă ceva.