Matematica noastră zilnică » Alexandru Husaru
 

Matematica noastră zilnică

 • de Alexandru Husaru în 21 May 2010 la 18:50
 • Nu sunt genul de om care gândeşte matematic, ba dimpotrivă… dar n-ar fi mai simplu dacă am putea raţiona mult mai clar în anumite situaţii, mai ales în cele în care trebuie să alegem? N-ar fi mai util să raţionăm pur matematic?

  În cazul în care sufletul se combină cu raţiunea (adică în majoritatea cazurilor) ar trebui să aşternem pe o foaie de matematică schema logică a situaţiei pe care o discernem şi să operăm în urmare, precum în clasele primare, cu operatorii disponibili (+,-,·,÷) şi cu elementele problemei.

  Comparând, vom realiza că problema noastră, pe lângă faptul că nu conţine foarte multe elemente, nu este nici în enunţ şi nici în soluţie, ci în noi înşine. La un nivel mult mai radical, problemele apar în alegerile pe care le facem şi în felul prin care ni le explicăm nouă înşine. Mai mult decât faptul că problemele ţin de natura fiecărui protagonist, putem spune că situaţiile pe care le numim probleme, comparate cu alte situaţii, pot părea mult prea uşoare, derizorii chiar.

  De ce să nu le rezolvăm şi de ce să nu alegem căile pe care le şi intuim cu mult înaintea găsirii soluţiilor şi explicaţiilor logice? Pentru că ele coincid.

  La bună auzire!

  [poza]

   
   
  

  Răspunsuri (6)

  Răspunde

  Numele şi prenumele tău (necesar)

  Adresă e-mail (trebuie, dar rămâne secretă)

  Pagină web (pentru cine are)

  Răspunsul tău