Cu bucuria cunoașterii » Alexandru Husaru
 

Cu bucuria cunoașterii

  • de Alexandru Husaru în 04 October 2010 la 22:58
  • Citeam versuri aleator din Cumplită secetă de iubire – Vasile Popescu. Cunosc de mult timp dedicația de pe prima pagină a cărții și simt multe citind-o. Gândesc multe lucruri despre omul care a scris această dedicație la fel cum gândesc și despre omul care a primit această carte, la un moment dat, într-un ferice an 1971. Eu am recuperat-o dintr-un morman de cărți pregătite pentru foc. Pe ea și încă alte sute ca ea.

    Nu sunt genul de om care scrie întâmplări din viața lui aici. Scriu mascat, la un nivel mai puțin ușor. Scriu pentru licuricii din sufletul meu, pentru evoluția sau involuția mea, pentru psihicul meu, pentru a mă înțelege pe mine, pentru a-mi aduce aminte, pentru a simți și zâmbi, pentru a stârni reacție. Mi se întâmplă să stârnesc puțină reacție, pentru că noi ne-am pierdut de mult timp răbdarea și calitățile de ascultător. Mă includ.

    Astăzi nu vreau să fac asta. Nu vreau să scriu precum de obicei. Astăzi vreau să sesizez: am ajuns să consider că oamenii și-au pierdut înalta moralitate, respectul și cultura. Cel mai important, și-au pierdut cultura. Și mă doare abisal. Nu mă exclud deloc, deloc din categoria cu care trăiesc, din oamenii cu care-mi petrec viața și timpul. Sunt ca ei. Prea puțin sunt în cealaltă tabără. La fel cum îi spuneam Cătălinei, vă spun și vouă: mi-aș dori doar să cunosc oameni cu care să-mi fie totul liber și lin, oameni cu care să simt că evoluez, cu care să simt că e totul la alt nivel. Nu știu ferm dacă aș putea să fac față, dar mi-aș dori.

    Mi-aș dori să avem timp să ne cunoaștem, să vorbim mai mult decât discuții, să fim mai puțin introvertiți, să ne permitem mai mult să interacționăm, să nu scriem pe bloguri, să nu ne scriem pe internet, să ne îmbrățișăm și să putem, Dumnezeule, să dedicăm unui alt bărbat un volum de poezii fără a fi luați în derâdere de amici. Să dăruim cunoaștere ca și cum asta ar fi normal, să reușim să apreciem frumosul și să nu pară asta o slăbiciune. Mi-aș dori să fim mai puternici prin noi înșine, nu prin ceea ce epatăm. Mi-ar plăcea să avem cu adevărat ochi și urechi, nu doar gânduri interne care trebuiesc comunicate sub orice formă. Mi-aș dori să auzim ceea ce transmit oamenii, pentru că, în unele momente, poate fi crucial. Mi-aș dori să comunicăm!

    Per ansamblu, mi-aș mai dori să ne permitem mai mult, să fim mai reali și mai puțin fățarnici, să ne cunoaștem pe noi înșine și ceea ce ne face plăcere, să nu mai fim manipulați ca mase și să ni se permită – prin ceea ce construiește o societate – să visăm și să fim mai buni.

    Înspre infinit.

     
     
    

    Răspunsuri (13)

    Răspunde

    Numele şi prenumele tău (necesar)

    Adresă e-mail (trebuie, dar rămâne secretă)

    Pagină web (pentru cine are)

    Răspunsul tău