Caracterul² (la puterea a 2-a) » Alexandru Husaru
 

Caracterul² (la puterea a 2-a)

 • de Alexandru Husaru în 20 March 2010 la 15:37
 • Nu mă consider un om excelent, dar sunt un om bun, cu suflet adânc, un om cu percepţii uneori diferite faţă de cei de rând. Ar fi uzat să spun că am defectele mele, că nu sunt perfect, să vă explic că fiecare om are problemele, cusururile şi felurile lui uneori negative de a exista, pentru că lucrurile acestea le cunoaşteţi, mai mult ca sigur. Întocmai clişeelor „Nimeni nu este perfect” şi, oricum, „Totul este relativ”.

  Una din dificultăţile caracteristice mie este aceea că nu am puterea să înţeleg oamenii care coboară prea jos. Poate nu puterea îmi lipseşte, ci răbdarea. Când spun „oamenii care coboară prea jos” mă refer la oamenii care nu au principii sau nu-şi dau minimul interes în a şi le respecta. Adică principii minime, condiţii cel puţin esenţiale de moralitate. Mi-e greu să pricep faptul că oamenii nu au teorii sau conduite pe care eu le consider generale (şi, din păcate, nu sunt) şi mi-e greu să zăresc mai jos decât nivelul la care eu simt şi cred că exist. Mi-e greu să simt mai puţin şi să înţeleg fiinţele care coboară sub limitele a tot ceea ce ar fi trebuit să învăţăm de la părinţii noştri, în primul rând, şi de la tot ceea ce ne-a înconjurat de-a lungul vieţii, în al doilea.

  Simt că am trăit stângaci pentru că nu am învăţat până acum să fiu pervers până în adâncuri, să fiu nesimţit până la cote crase, de neimaginat, să fur, să înşel, să înjunghii pe la spate şi să calc peste tot, inclusiv oameni. Tot ce am făcut a fost la vedere, tot ce am simţit am etalat, tot ce am dorit am expus şi am arătat tuturor cine şi ce fel de fiinţă sunt. Chiar şi când nu am fost bun.

  Întrebarea mea e simplă: cine sunt cei care reuşesc? Cei ca noi sau cei care se pot mula cu o perfiditate ieşită din comun, cei care fac faţă tuturor situaţiilor, cei care reuşesc călcând uneori peste capete sau peste suflete, pe şi prin măruntaie.

  Eu, deşi mă consider ca făcând parte din categoria oamenilor cu simţire, oamenilor cu o minimă consideraţie asupra regulilor ce le-am primit şi a celor care mi-au fost insuflate de oamenii mie dragi, simt că oamenii care au de câştigat sunt cei care reuşesc să dribleze regulile noastre, ale celorlalţi. Şi simt uneori că regulile sunt făcute doar pentru unii dintre noi.

  Şi îmi repugnă lucrul ăsta. Mă face să mă simt slab şi prost. Mă face să cred că nu am primit o bună educaţie. Mă face să cred că într-adevăr se justifică multele teorii ale conspiraţiei.

  Societatea românească mă învaţă că regulile minime trebuiesc depăşite, că oameni fără calităţi pot ajunge departe, pot avea mai mult decât le e necesar, pot avea totul.

  În acelaşi timp, ca într-o sferă, mă rostogolesc şi simt că sensibilitatea ce mi-a fost insuflată şi modul de a gândi, trăi, simţi, iubi, mă fac mai bun. Simt că sunt presus poftelor materiale, maşinilor, vilelor luxoase şi aventurilor seci, fără esenţă. Simt că în mine există un univers şi, poate tocmai pentru că pare neconturat, acesta e infinit.

  Şi mai simt că felul nostru de a percepe şi de a oferi este pur şi simplu nelimitat. Şi asta mă bucură.

  La bună auzire!

   
   
  

  Răspunsuri (10)

  Trackback-uri/Pingback-uri

  Răspunde

  Numele şi prenumele tău (necesar)

  Adresă e-mail (trebuie, dar rămâne secretă)

  Pagină web (pentru cine are)

  Răspunsul tău