Montenegro, Herceg-Novi » Alexandru Husaru
 

Montenegro, Herceg-Novi

 • de Alexandru Husaru în 28 April 2010 la 19:10
 • Îmi lipseşte Muntenegru de foarte multe ori. Este de-a dreptul fascinant să simţi dorul de un loc al lumii cu atât patos şi reverie. Într-un fel asta arată că acolo ţi-ai petrecut momente preţioase, timp frumos, ai trăit clipe speciale, pe care ţi le-ai dori repetate. Deşi am avut momente destul de dificile din cauza însoţitoarei mele din acea perioadă, m-am îndrăgostit de Mediterană şi de locurile superbe prin care m-am perindat.

  Să vă spun, aşadar, despre Muntenegru şi despre Herceg-Novi, în particular.

  Cum am ajuns acolo? Am plecat din Timişoara, împreună cu domnişoara cu care îmi împărţeam uneori patul în acea perioadă, fără a şti exact în ce staţiune mergem, unde ne vom caza, unde ne vom opri sau pe unde vom călători. Ştiam doar că vom ajunge în Muntenegru. Şi am ajuns. După un drum relativ obositor, dar extrem de antrenant pentru şoferii cărora le plac provocările, am ajuns în Budva, localitate preferată de români şi de vizitatorii Muntenegrului, în general. Un loc frumos de privit de sus, de pe munte, dar nu ieşit din comun văzut de aproape. Nu am zăbovit. Ne-am hotărât să mergem în Kotor, un orăşel caracterizat de mulţi vizitatori ca un mic paradis, o staţiune cu mult mai multă însemnătate şi istorie decât Budva. Ajunşi acolo am căutat o bună bucată de vreme cazare şi, deşi eram istoviţi, nu am acceptat cazare în locuri care nu ne-au plăcut în mod special. Perindându-ne prin staţiune, căutând în continuare locuri de cazare, am ajuns într-un magazin de gablonţuri şi suveniruri, unde am reuşit să discutăm cu o vânzătoare, care nu prea cunoştea limba engleză, despre staţiunile muntenegrene. După discuţii desfăşurate relativ greoi, domnişoara ne-a îndrumat spre Herceg-Novi, o staţiune pe gustul ei care, deşi e mai puţin cunoscută, e preferată de mulţi tineri. Am pornit spre Herceg-Novi!

  Herceg-Novi este un loc de un pitoresc inimaginabil, o staţiune extrem de frumoasă şi cochetă. Cu cetatea veche, cu faleza superbă şi locurile extrem de primitoare şi calde, cu plaje mediteraneene specifice, dar şi cu plaje cu nisip, sau chiar plaje plutitoare, pe mare, de plastic, staţiunea atrage prin felul ei, deşi minimal, bogat în opţiuni şi oferte. Sigur, nu am vizitat şi nu am gustat din toate plăcerile Herceg-Novi-ului, dar locul acesta va mai fi vizitat de mine. E spaţiu în care am simţit ce înseamnă Mediterana, în care am privit-o de pe o terasă, în pielea goală, cu lumini fade împrejur, gustând o Tequilla cu portocală, amăgindu-mă dintr-o ţigară, un loc în care m-am simţit singur, exotic, liber şi fericit. Herceg-Novi este probabil unul dintre locurile acelea care îţi scrijelesc amintiri adânci în suflet. Sau poate tot ce înseamnă Mediterana e.

  E un oraş care poate părea mic, dar cu o încărcătură imensă, cu pescari şi localnici primitori, cu oameni care, deşi nu cunosc limbi străine, ştiu să comunice, ştiu să se facă plăcuţi şi să te facă să te simţi important. E un loc mai puţin scump decât Kotor sau Budva, un loc care mie îmi aduce aminte de mare, de plajă, de căldură şi libertate.

  Dacă ajungeţi prin aceste locuri să nu rataţi karadorde (carageorge) şi pljeskavita (pleşcaviţa) specifică sârbilor. O găsiţi pe drumul spre cetate, pe o terasă foarte frumoasă (şi mai mult ca sigur şi în alte locuri).

  Drum bun!

  [hartă]

  [poza]

   
   
  

  Răspunsuri (10)

  Trackback-uri/Pingback-uri

  Răspunde

  Numele şi prenumele tău (necesar)

  Adresă e-mail (trebuie, dar rămâne secretă)

  Pagină web (pentru cine are)

  Răspunsul tău